Засіб контролю температурних режимів зберігання харчової продукції

Призначення розробки
Корисна модель належить до засобів вимірювання температури, що ґрунтується на зміні фізичних або хімічних властивостей речовин, а саме до засобів контролю температурних режимів зберігання харчової продукції.

Короткий опис розробки
Засіб контролю температурних режимів зберігання харчової продукції виконано у формі прямокутного паперового, тканинного або полімерного ярлика, що містить надруковані інформаційні написи, які інформують про дотримання або недотримання температурного режиму зберігання харчової продукції, та щонайменше один сектор із нанесеною необоротною термоіндикаторною фарбою з лицьової сторони. Сектор із нанесеною необоротною термоіндикаторною фарбою виконано у формі окружності, а кожний з щонайменше двох інформаційних написів відповідає кольору фарби до та після досягнення нею критичної температури відповідно. Сектор із нанесеною необоротною термоіндикаторною фарбою покритий тонкою поліетиленовою плівкою, адгезивна сила якої, у разі спроби її механічного зняття, дозволяє повністю або частково зняти шар термоіндикаторної фарби з ярлика. Зі зворотної сторони ярлика нанесено адгезивний шар.

Переваги пропонованої розробки
Виконання засобу контролю температурних режимів зберігання харчової продукції із адгезивним шаром дозволяє застосовувати його для більшості харчових продуктів під час складського зберігання та реалізації у будь-якій тарі та пакуванні та забезпечує постійний моніторинг продуктів на всіх складових харчового ланцюга згідно з ДСТУ ISO 22000:2007.
Виконання засобу контролю температурних режимів зберігання харчової продукції із окремим сектором для термоіндикаторної фарби та надрукованими інформаційними написами, колір яких відповідає кольору до- та після досягнення нею критичної температури відповідно, забезпечує зниження витрат термоіндикаторної фарби на 50%.
Виконання засобу контролю температурних режимів зберігання харчової продукції з тонкою поліетиленовою плівкою, адгезивна сила якої, у разі спроби її механічного зняття, дозволяє повністю або частково зняти шар термоіндикаторної фарби з ярлика, забезпечує наявність наступних складових захисту: а) термоіндикаторної фарби від механічних пошкоджень продуктами харчування; б) термоіндикаторної фарби від можливих фальсифікацій; в) продуктів харчування від забруднення термохромною фарбою.

Галузь можливого застосування: харчова промисловість

Ступінь розробки: дослідне виробництво.
Подано заявку на отримання патенту України на промисловий зразок «Термоіндикаторний ярлик для харчової продукції (3 варіанти)»

Одноразові витрати на створення засобу контролю температурних режимів зберігання харчової продукції і використання прав на цей засіб – 20,38 тис.грн.
Валовий річний прибуток від реалізації продукції – 0,4 – 200тис.грн./рік.
Сумарний чистий приведений прибуток з урахуванням витрат на створення – 206,75 тис.грн.
Термін окупності одноразових витрат – 8 місяців.
Ринкова вартість однієї ліцензії, тис.грн.:
в рамках витратного підходу – 27,51;
в рамках прибуткого підходу – 227,14

Необхідний термін для впровадження: ~ 3 місяця.
Строк окупності: ~ 1 рік.

Умови співпраці
Патентовласник розгляне пропозиції та форми співробітництва з потенційними партнерами відносно ліцензування або участі у впровадженні розробки.

Теги: 

Категорія каталогу: